Imi plac foarte mult torturile rustice, simple,, care nu arata spectaculos, dar care impresioneaza prin gust. Cand am mancat prima oara din tortul cu morcovi am avut o oarecare reticenta!!
Pare ciudat sa folosesti legume pentru desert, dar este incredibil de bun!! …iar ca sa fie divin, eu fac si un sos caramel !!
RETETA (8 portii)
BLAT
3 oua
150 ml ulei de floarea soarelui
150 ml iaurt sau lapte batut
4 morcovi de marime medie
200 gr faina alba
nuca tocata nu foarte marunt
1 lingurita cu varf scortisoara
1 praf de copt
putina sare
200 gr zahar tos sau zahar brun (pentru umezeala si nu lasa blatul sa creasca foarte tare)
Ouale, care au fost tinute la temperatura camerei inainte de folosire, se pun in bol pentru mixare impreuna cu putina sare, treptat se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma alb/galbuie, apoi treptat se adauga uleiul ca si la maioneza.
Pentru un blat umed, fara aspect de pandispan, se pune lapte batut si zahar brun, dar se poate folosi la fel de bine iaurtul si zaharul tos. Inainte de a pune morcovii dati pe razatoare, adaugam faina, praful de copt, scortisoara si nucile tocate (care pot fi un pic prajite pentru a nu se oxida). Se amesteca usor.
Compozitia se pune in forma de tort si se da la cuptor pentru aprox. 40 min, la 180 C. Acestea sunt reguli generale, dar fiecare cuptor are proprietati specifice, deci cel mai sigur se face proba cu scobitoarea.
Nota :
*Atentie la cantitatea de faina!! Se adauga treptat si trebuie observata consistenta compozitiei. Unele oua sunt mai mari altele mai mici, unii morcovi contin mai multa apa altii mai putina, iaurtul sau laptele batut au o anumita consistenta. In functie de toate aceste aspecte mai adaugam sau nu mai multa faina. La final, compozitia trebuie sa fie destul de fluida.
*Sunt retete care au in compozitie multe arome si condimente. Coji de portocala sau lamaie, cardamon, chiar si stafide sau ananas.
Am facut de atatea ori aceasta reteta si pentru mine sunt foarte importante cele doua caracteristici : gust de scortisoara si blatul umed. In crema doar, pun cateva picaturi de esenta de vanilie.
CREMA
Crema este simpla, nu foarte dulce, de aceea fac de fiecare data si un sos caramel.
1 cutie crema Mascarpone (250 gr)
150 unt/ 60-80% grasime
200 gr zahar pudra
vanilie
Untul trebuie lasat la temperatura camerei pana devine foarte moale, astfel se taie.
Se pune in bolul pentru mixat impreuna cu zaharul tos si vanilia. Se mixeaza pana obtinem o crema spumoasa, fina.
Nota:
Din experienta, ca sa fiu foarte sigura ca nu se taie crema, incorporez intotdeauna spuma obtinuta din unt si zahar in mascarpone si nu invers. Se pune cate putin ca la maioneza, se lasa la rece aprox. 20 min, dupa care poate fi folosita pentru ornare.
SOS CARAMEL
200 gr zahar tos
100 ml apa
200 ml smantana lichida
putina sare
Apa si zaharul se pun intr-o craticioara, la foc moderat (trebuie supravegheat), si se lasa pana scade toata apa, iar zaharul incepe sa devina aramiu ( nu maroniu pentru ca va avea un gust amar).
Se adauga smantana si se ia de pe foc pentru ca o sa se faca niste bule mari si compozitia creste in volum, existand riscul sa dea pe-afara.
Luata de pe foc se amesteca incontinuu cateva secunde pana se domoleste dupa care se aseaza dinou pe foc mic si se amesteca pana se omogenizeaza compozitia.
Se serveste rece.
Nota:
Combinatia de crema mascarpone cu blatul umed si nucile crocante este echilibrata si suficient de dulce, dar pentru ca in urma cu ceva vreme am descoperit acest sos caramel (l-am folosit pentru un tort de ciocolata https://beehappyevents.ro/2020/05/06/tort-cu-crema-de-cafea-si-fructe-de-padure/) am considerat firesc sa-l incerc in combinatie cu carrot cake. A fost o incercare reusita!!
Combinatia este divina si cucereste instantaneu!!