VIENA- mai mult decat un city break II – Palatul Schonbrunn si Muzeul Ciocolatei

iulie, 2015

Pornim de dimineata de la pensiune cu lista obiectivelor si instinctiv am ales sa vizitam inainte de toate Palatul Schonbrunn (in trad. “fantana frumoasa”), fosta resedinta de vara a familiei imperiale https://www.wien.info/ro/sightseeing/sights/imperial/schoenbrunn-palace

Ne propusesem pentru ziua respectiva sa atingem cat mai multe obiective dar odata ajunsi in gradina palatului ne-am dat seama ca nu este cazul sa ne mai uitam la ceas si ca o carte de povesti si-a deschis filele asteptandu-ne sa pasim, sa privim, sa ne bucuram si sa visam. Aleile gradinii strajuite de copaci inalti, cantecul pasarelelor, atmosfera calda si linistita, ne-au condus incet, incet spre primul loc din poveste : pavilionul Gloriette(fiind cu masina personala, in urma sugestiilor primite in privinta parcarii gratuite, intrarea nu s-a facut prin zona principala).

 Acest pavilion a fost construit ulterior castelului(1775) iar utilitatea lui era multipla: punct de belvedere pentru gradina, servirea mesei(imparatul Franz Joseph I obisnuia sa serveasca micul dejun in pavilion) si gazda pentru diverse festivaluri. Actualmente, in incinta pavilionului se afla o cocheta cafenea( https://www.gloriette-cafe.at/en/) precum  si o terasa de unde se poate admira panorama Vienei(contra cost).

Coborand pe axul central al gradinii care duce spre Palatul Schonbrunn (distantele sunt foarte mari si pot fi strabatute si cu trenuletul panoramic) in aceeasi atmosfera calda si care te indemna la visare, se ajunge in zona de promenada a palatului, cu multe ronduri de flori si alei pietruite, marginite de statui impozante, fantana monumentala a lui Neptun(Neptunbrunnen) iar in stanga si-n dreapta alei largi, cu copaci umbrosi  si multe foisoare. Scene de film ti se deruleaza prin minte : fosnetul rochiilor ample si elegante ale printeselor, rotile trasurilor, nechezatul cailor, povesti de dragoste, intrigi, mister.

Timpul fiind limitat si dorind ceva atractiv pentru copii am optat pentru intrarea in Labirint (www.wien.info/en/vienna-for/families/sightseeing/Irrgarten) in detrimentul vizitarii palatului(obiectiv pe care ni l-am propus pentru vizita urmatoare).

In Labirint existau anumite locuri unde erau amplasate tot felul de jocuri “mai altfel” care-ti ofereau tot felul de surprize : daca calcai pe anumite dale puteai primi “gratuit” un dus rece pentru picioare sau pe altele daca sareai scoteau diverse sunete, ocheane, oglinzi.

La iesirea din Labirint se afla un parculet cu jocuri la fel de ingenioase dar cel mai distractiv a fost in zona cu oglinzi care deformeaza.

INFORMATII :Adresa GPS:  Schonbrunner Schlossstrasse, 1130 Wien

intrari cu plata : terasa Gloriette,  intrarea in Labirint, vizitarea palatului, gradina zoologica

CONCLUZII : pentru vizitarea a cat mai multor obiective aflate in gradina palatului, inclusiv vizitarea palatului(de fapt sunt cel putin doua optiuni de vizitare: “Marele Tur” care include 40 de camere de vizitat si 22 de camere in “Turul Imperial”), Gradina Zoologica(https://www.wien.info/ro/sightseeing/sights/imperial/schoenbrunn-zoo), Sera Palmierilor(Palmen House) este nevoie de cel putin o jumatate de zi(aprox. 6h)

atmosfera extraordinar de relaxanta

atractiv si pentru copii

Ziua a continuat cu o vizita “dulce”la Muzeul Ciocolatei(Schoko Museum). A fos o zi “delicioasa” tare : fantani de ciocolata si degustare din produsele prezentate dar si un scurt periplu in istoria ciocolatei(prezentare nu foarte spectaculoasa dar interesanta pentru copii, avand chiar si o minisala de cinema unde rula un film despre istoria ciocolatei) si o “privire” aruncata in zona de productie iar totul a culminat cu o incursiune in magazinul de langa fabrica, de unde,pe baza biletului de intrare la muzeu, aveai un anume discount. A fost o nebunie : praline, batoane de ciocolata, cutii, cutiute, majoritatea cu chipurile lui Mozart si al Printesei Sissi. Preturile nu sunt tocmai mici(raportul calitate /pret este evident) dar exista posibilitatea de a cumpara bomboane la bucata din diverse sortimente(cele mai bune au fost cele cu capuccino si unele care contineau si alcool).

INFORMATII : Adresa GPS : Willendorfergasse 2-8

site: http://www.schokomuseum.at/

ateliere de confectionat produse din ciocolata

preturi si program : https://www.wien.info/ro/locations/chocolate-museum

CONCLUZII : merita sacrificata o ora din program pentru a vizita Schoko Museum iar magazinul de prezentare nu trebuie ratat(am mai gasit unul identic in Pandorf), dulciurile Heindl sunt foarte bune si merita un efort financiar pentru a achizitiona macar cate un produs din fiecare sortiment.