Torturile cu fructe sau tartele sunt preferatele familiei mai ales in timpul verii, cand avem capsuni si zmeura proaspete, caise si visine, dar si in sezonul rece cand pregatesc destul de des torturi cu mere.
Cum am spus si in alte articole, prefer torturile rustice, ornate cat mai simplu si al caror blat sa nu aiba aspect de pandispan, as spune cu exceptia unui tort clasic englezesc cu crema de lamaie. In schimb, imi place sa aiba o consistenta mai compacta si sa nu fie foarte dulce.
In timp, am experimentat tot felul de retete, ajungand intr-un final sa folosesc o reteta pe care o consider ideala si pentru checuri si pentru orice fel de tort, cu adaptarile de rigoare.
BLAT TORT – RETETA DE BAZA
3 oua
200 gr zahar tos
150 ml ulei de floarea-soarelui
150 gr iaurt gras sau lapte batut
200 gr faina
1 praf de copt
putina sare
esenta de vanilie
MOD DE PREPARARE
Fata de un blat de pandispan obisnuit, ouale nu se separa albusurile de galbenusuri, ci se pun intregi cu putina sare, se mixeaza cateva minute, treptat se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma alb/galbuie pufoasa, dupa care punem uleiul ca si la maioneza, pana compozitia creste in volum.
Pentru un blat umed se pune lapte batut si zahar brun, dar se poate folosi la fel de bine iaurtul si zaharul tos. Se adauga faina, praful de copt si vanilia. Se amesteca usor.
Compozitia se pune in forma de tort (20 cm diametru) si se da la cuptor pentru aprox. 40 min, la 180 C. Acestea sunt reguli generale, dar fiecare cuptor are proprietati specifice, deci cel mai sigur se face proba cu scobitoare.
Legat de arome, pe langa vanilie mai putem pune esenta de migdale sau chiar lichior de lamaie (limoncello) sau daca facem un tort de ciocolata, lichior Amaretto, dar pentru torturile cu fructe, esenta de vanilie este suficienta.
SUGESTII DE TORTURI CU FRUCTE:
TORT CU MERE CARAMELIZATE
MOD DE PREPARARE
Daca in mod normal folosim o forma speciala de tort, in acest caz este nevoie de o cratita (diametrul aprox 20 cm) in care sa putem carameliza zaharul.
Avem nevoie de 6 linguri de zahar pe care le punem in cratita la foc moderat. In momentul in care, zaharul devine aramiu (nu maroniu) si usor fluid, luam cu mare atentie cratita de pe foc si o rulam astfel incat zaharul caramelizat sa se fixeze pe peretii acesteia.
Merele curatate si taiate felii nu foarte subtiri, se aranjeaza in cerc peste caramel. Ca sa obtin un sos caramel, suficient cat sa ajunga pana la blat, pun 100 ml apa peste mere.
Blatul se toarna peste mere si se da la cuptorul incalzit la 180 C, timp de 40-45 min. Se face proba cu scobitoarea, dar trebuie observat daca blatul s-a desprins de peretii vasului.
Se pune o farfuria plata peste vas si se rastoarna cu grija, tinand cont de caramelul care se poate scurge pe langa farfurie.
SERVIRE
Combinatia cu inghetata de vanilie este perfecta, dar este la fel de bun si cu frisca sau o crema usoara de branza.
TORT CU CAPSUNI SI CREMA MASCARPONE
Un tort racoros, nu foarte dulce, cu crema mascarpone care este perfecta in combinatie cu capsunii si frunzele de menta proaspata.
MOD DE PREPARARE
Pentru blat am folosit reteta de baza. Blatul se taie pe jumatate, iar partea de la baza se unge cu crema peste care se aranjeaza capsuni taiati cuburi sau felii.
Crema mascarpone se pregateste din timp pentru a fi rece inainte de ornarea tortutului. Reteta este aceeasi pe care o folosesc la Carrot cake, chiar si la Pavlova ( cand nu folosesc frisca sau crema cu ou frecat cu zahar).
Reteta:
1 cutie crema Mascarpone (250 gr)
150 gr / 60-80% grasime
200 gr zahar pudra
vanilie
Untul trebuie lasat la temperatura camerei pana devine moale, dupa care se mixeaza cu zaharul pudra pana obtinem o crema pufoasa si fina.
REGULA DE BAZA : intotdeauna se pune compozitia obinuta in crema Mascarpone si nu invers, pentru ca altfel se taie. Procedura este aproape ca si la maioneza, putin cate putin pana se omogenizeaza.
TORT CU CREMA DE CAFEA SI FRUCTE DE PADURE
Pentru ca este un tort mai special, potrivit pentru ocazii festive si care necesita mai mult timp de pregatire i-am dedicat un articol separat. Reteta si modul de preparare le gasiti accesand link-ul urmator https://beehappyevents.ro/2020/05/06/tort-cu-crema-de-cafea-si-fructe-de-padure/