Asa cum fiecare desert la randul lui are o poveste nici Tarta Tatin nu se lasa mai prejos! La fel, de altfel, cum multe alte feluri de mancare au fost descoperite accidental sau din anumite considerente.
Tarta Tatin a fost denumita dupa numele de familie al celor doua surori care administrau hotelul lasat mostenire de la tatal lor, actiunea petrecandu-se in sec IX. Cea mare se ocupa si de bucatarie, iar intr-o zi a uitat ca trebuia sa pregateasca tarta cu mere, care era specialiatea casei, iar oaspetii asteptau desertul. In mare graba, a asezat merele intr-o tava impreuna cu cateva bucati de unt si zahar fara sa puna foaia de aluat. Cand a scos tava din cuptor si-a dat seama ca nu mai poate pune foaie decat deasupra merelor. La final, cand aluatul a devenit rumen, a rasturnat compozitia tavii, astfel merele caramelizate au ajuns deasupra. Povestea desertului o gasiti aici : https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/tarta-tatin-un-accident-culinar
Daca reteta clasica este cea cu mere, este extrem de buna si cu alte fructe. Eu o pregatesc foarte des , mai ales in perioadele de post, cu fructe congelate (capsuni, zmeura, afine) sau pe timpul verii cu fructe proaspete. Dintre toate, cea cu caise imi place cel mai mult, iar vara aceasta pentru ca tocmai luasem si lavanda care invadase toate casa cu mirosul ei fantastic, mi-am adus aminte ca am vazut la un moment dat cum anumite fructe sunt “asortate” cu ierburi aromate.
De obicei, imi place sa incerc lucruri noi, dar cand am gustat prima oara din tarta cu lavanda am avut ceva retineri. Gustul este sublim!! Aroma usor picanta si parfumul intepator, dar totusi cald ale lavandei in combinatie cu caisele caramelizate sunt o combinatie greu de descris in cuvinte!!
INGREDIENTE
6 caise mari (pentru o tava cu diametrul de 27 cm)
4-5 linguri zahar (in functie de cat de coapte sunt caisele)
vanilie
1 cub de unt (optional)
1 bucata de foietaj (un pachet are doua bucati, una dintre ele se pune la congelator)
lavanda pisata (optional)
MOD DE PREPARARE
Se pune zaharul in tava, vanilia si jumatatile de caise. Se pun la foc pana zaharul incepe sa faca spuma. Nu se lasa mai mult, pentru ca oricum in cuptor se va carameliza suficient.
Se pune foietajul decupat dupa forma tavii si se da la cuptor pentru 30/40 min. Temperatura trebuie sa fie ridicata (aprox. 180-200 C in functie de cuptor), astfel foietajul nu creste.
Cat este calda, tarta se rastoarna pe un platou si se lasa la racit. Se asezoneaza cu lavanda pisata.
Pont : pentru cei mai pretentiosi, lavanda poate fi macinata in rasnita de cafea