Iahnie de fasole si chiselita (bors de loboda)

Mi-aduc aminte, cand venea primavara, cat de frumos se vedea in gradina de la tara, palcul de loboda movulie si prunii infloriti, iar undeva prin gradina din fata casei borcanul asezat la soare sa se faca chiselita!! Pana cresteau salata si spanacul, loboda era prima trufanda cu care se incepea sezonul de primavara si ne facea bunica o chiselita cu loboda…o nebunie!! Noi o serveam ca si “garnitura” la fasole batuta (cu pargalas, adica boia in ulei incins) sau iahnie si neaparat cu mamaliga.

Nu stiu daca, la noi in Ardeal, chisalita are alte denumiri sau se foloseste cu alte feluri de mancare, in schimb in Regat, se face sub forma de ciorba de loboda in care se pun si alte trufandale (ceapa, frunze de patrunjel) si legume (morcovi, telina). Forma clasica a borsului este venita clar pe filiera slava (ucraineni, bulgari, sarbi), iar reteta lor presupune folosirea fructelor (prune, corcoduse).

Am cotrobait un pic pe internet sa ma lamuresc si mi-am dat seama ca problema este destul de complexa in privinta provenientei borsului. Un lucru este clar, gustul acru este cel care leaga aceste preparate si faptul ca sunt sanatoase !!

RETETA BORS

1 l bors (de la supermarket)

2-3 legaturi de loboda

1-2 crengute de leustean (optional)

sare, piper, usturoi pisat (la final, cand borsul este rece)

IAHNIE DE FASOLE

Daca cu mult timp in urma, puneam la iahnie si ceapa si usturoi, ardei, verdeturi, condimente (cimbru), acum fac cea mai simpla si rapida iahnie posibila. In uleiul nu foarte incins, pun o lingurita de boia dulce sau picanta (sos care se cheama pargalas), si o las pana se rumeneste, pun fasolea fiarta, asezonez cu sare si piper.

Normal, ca pe langa chiselita am mai facut si o salata de ceapa!!

Nota :

*toate regionalismele pe care le folosesc sunt din Ardeal, dar tinand cont ca ele pot avea forme diferite in anumite judete, chiar si in acelasi judet sunt regionalisme diferite ( probabil in functie de influentele judetului cu care se invecineaza), specific ca cele folosite de mine sunt din jud Alba, zona orasului Aiud, unde se simte puternic influenta maghiara, atat in temeni cat si in retete.

*pargalas- este un dresing sau sos, nu stiu cum sa-i zic

In uleiul nu foarte incins se pune boia dulce si se lasa sa se rumeneasca. De obicei, se pune peste fasolea batuta ( frecata). In Regat, se pune si ceapa sau bulion.