Dulciuri de post

 

Este greu sa reproduci retete de prajituri, torturi, checuri fara sa folosesti oua, unt sau lapte, mai ales ca nu vreau sa folosesc margarina, in primul rand pentru ca nu este un produs natural ci unul obtinut prin procesare,  si in al doilea rand din cauza calitatii. Chiar daca l-as folosi ocazional (in post de exemplu), margarina nu mai este ce era odata. Mi-aduc aminte, ca margarina Rama pe vremurile cand nu o prea gaseai, era chiar buna si o mancam cu cartofi copti in cuptorul de la soba cu plita.

Daca tot suntem la capitolul amintiri din copilarie, cati dintre voi ati mancat, iarna, boabe de porumb (un soi anume, cu boabe foarte mari) fiert cateva ore pe soba si apoi servit cu zahar? Dar de tortul de biscuiti populari ( imi aduc aminte ca nu erau foarte dulci si erau destul de tari), de macaroanele cu nuca si zahar?  De placintele facute de bunica din aluat de paine, va mai amintiti cei care ati crescut la tara? Ce vremuri!!

Erau dulciuri simple incropite in mare graba, la tara nu era timp de feluri elaborate, exceptand sarbatorile sau duminicile, si nici nu aveau la indemana atatea optiuni, pentru ca asa erau vremurile, dar aveau imaginatie si pasiune!!

Pentru ca traim intr-o era a inlocuitorilor si a produselor procesate (de care vreau sa ma feresc cat mai mult posibil), dar cum am spus in articolul https://beehappyevents.ro/in-cautarea-gustului-pierdut/, trebuie sa alegem ce este mai sanatos pentru noi si sa ne rupem din timp si sa gatim acasa.

 

GOGOSI DE POST DIN ALUAT DE PAINE

Cred ca este cea mai simpla reteta care poate fi facuta, nu numai in timpul postului. Eu nu folosesc gramaje, pun totul “la ochi”, eu vin cu idei si cateva indicatii aproximative despre retete.  Aluatul de paine se face dintr-un kg de faina si un cub mic de drojdie, apa calduta. Eu pun si arome (vanilie, rom, migdale) si coaja rasa de lamaie sau portocala.

Se prajesc in ulei incins ( se fac foarte repede), dupa ce s-au racit un pic se dau prin zahar pudra si se servesc simple sau cu gem.

 

HARISI- o varianta adaptata

Prajiturile in general au foarte multe calorii, se stie!! Dar ne plac si daca le mancam cu moderatie, mai mergem pe jos in loc sa folosim masina, nu este chiar atat de grav!!

Dulciurile orientale au foarte mult zahar si foitaje, dar mai scapam din cand haturile si ne infingem in bucatile insiropate abundent de baclava sau saraille.

Harisi este un alt fel de prajitura arabeasca, dar pe care am adaptat-o fiind perioada de post.

In mod normal, ingredientele de baza sunt grisul si iaurtul, la care se adauga arome dupa preferinte. Eu am inlocuit iaurtul cu mere rase si a fost o idee foarte buna.

Ingrediente: gris, mere rase, lapte de migdale, pesmet, zeama de la o portocala, zahar, arome (vanilie si esenta de migdale)

Cantitati aprox :

1 cana gris

500 ml lapte de migdale ( sau soia)

4-5 linguri de pesmet sau biscuiti pisati (pentru consistenta mai pufoasa)

4 linguri de zahar

3-4 mere rase

zeama de la o portocala

arome (vanilie sau migdale)

1 praf de copt

Grisul se lasa in lapte 15-20 min sa se hidrateze, dupa care se amesteca toate ingredientele.

Timp de coacere : 25-30 min

Optional: daca doriti un desert foarte dulce, se insiropeaza cu sirop de zahar