DEBRECEN- city break in orasul linistit

Pentru ca sejurul de trei zile nu a fost programat cu mult timp inainte, ci a fost o “intamplare fericita”, n-am reusit sa citesc cate ceva despre Debrecen, acest oras linistit, cu multa verdeata, cu bulevarde largi si cu oameni relaxati si discreti. Am aflat ulterior, ca este al doilea oras ca marime din Ungaria, dupa Budapesta si un important centru universitar cu multi studenti veniti din toata lumea.

Orasul este foarte frumos : cladiri cu arhitectura specifica stilului baroc, terase cochete, piata centrala unde se afla Catedrala Mare Reformata, Turnul de apa, un parc superb, foarte frumos amenajat, stadionul modern.

 

Aici am avut senzatia ca timpul trece foarte incet, ca fiecare cetatean savureaza fiecare moment! N-am vazut pe nimeni mergand cu viteza, n-am auzit pe nimeni vorbind tare, n-am auzit claxoane insistente! Nu am mers foarte mult pe jos, chiar recomand o plimbare cu tramvaiul modern si curat, dar am ajuns in anumite zone cu verdeata si cladiri care aduceau, din punct de vedere arhitectural, cu cele din Nordul Europei. Oricum n-am vazut cladiri foarte inalte sau cu o arhitectura foarte moderna, cu exceptia Mall-ului. Totul pare o poveste care nu permite prezentului sa-i strice farmecul!Un lucru care trebuie admirat la unguri este acela ca permit doar atat cat considera ei ca este necesar, sa lase influentele si modernismul sa patrunda in cultura lor!

Debrecen este si un centru balnear important, noi avand privilegiul de a sta in cel mai cunoscut centru de  wellness si agrement si anume Hotelul Aquaticum Termalfurdo, un hotel cu arhitectura clasica dar cu interioare moderne.

 

 

Hotelul are bazine interioare si exterioare cu apa termala, baza de tratament in interior iar adiacent se afla  un aquapark nu foarte mare, cu vegetatie luxurianta, cu multe tobogane, piscina cu valuri si preferatele noastre, bazinele cu hidromasaj.

Parcul in interiorul caruia se afla hotelul, se cheama Nagyerdo (Padurea mare)si este foarte ingrijit si curat, cu  locuri de joaca pentru copii, teatru de vara, pista de alergat, De apreciat atitudinea locuitorilor din Debrecen, fata de sport, fata de sanatatea lor! Acolo, de dimineata pana seara tarziu alergau  tineri, oameni mai in varsta si copii.

Informatii:

Debrecen se afla la 75 km de Oradea

Concluzii:

un sejur de cateva zile este ideal pentru a te bucura de frumusetea locului dar si pentru distractia de la parcul acvatic