Ciulama cu ciuperci

Pana nu am ajuns in Regat, acum 26 de ani, nu-mi amintesc sa fi auzit de cuvantul ciulama, dar sa mai si mananc!! Habar nu aveam ca exista asa ceva!! Dar, venirea mea la Bucuresti a coincis si cu noi experiente culinare pe care le-am intampinat cu reticenta ardeleanului conservator.  Norocul meu a fost sa am aproape o bucatareasa desavarsita, Matusa Mia care m-a facut sa iubesc mararul, leusteanul si cimbrul (la noi acasa nu se folosea decat patrunjel, cimbru doar la muraturi, de marar nici nu voiam sa auzim, mai ales cand mergeam la mare si vedeam mararul din mancare… !!), ciorbele cu bors, la ea am vazut prima oara cum arata ciorba de burta (am gustat mult mai tarziu, cand eram convinsa ca pot face asta) si tuzlamaua (n-am incercat niciodata).

Si asa am ajuns si la ciulama, mi-a placut din prima!! Incepusem sa ma obisnuiesc cu influentele orientale!!

Ca multe alte retete din Sud, si aceasta este o reteta venita pe filiera turceasca (culama), este foarte populara si se prepara destul de repede.

CIULAMA CU CIUPERCI

 

Varianta de post nu este atat de gustoasa, tinand cont ca nu se foloseste lapte sau unt. Eu am ales sa fac o varianta mai picanta si am folosit laptele de soia Alpro pentru un gust mai dulce.

Ingrediente

1 borcan ciuperci (cele crude nu-mi plac pentru ciulama, sosul devine maroniu)

1/2 cutie smantana de soia Alpro ( foarte buna)

1/2 lingura de faina

1 ceapa alba de marime medie

ardei iute uscat (chilli), sare, piper

1/2 lingurita mix legume Solaris

verdeata (patrunjel sau marar)

Se calesc usor ardeiul iute si ceapa, se adauga faina care se lasa sa se rumeneasca putin si se stinge cu un  pahar de apa rece (care se pune treptat sa nu se faca cocoloase), se asezoneaza cu sare si piper, mixul de legume si se lasa cateva minute la fiert amestecand incontiuu. Spre final se pun ciupercile taiate, laptele de soia si verdeata.

Se serveste cu mamaliguta.