Sunt o mare amatoare de supe si ciorbe de orice fel si consider ca sunt foarte importante in meniul nostru zilnic.
Nu cu foarte mult timp in urma am descoperit supa de ceapa sau soup a l’onion cum spun francezii care au inventat-o si m-am indragostit iremediabil de ea!!
Este o supa simpla, dar rafinata tinand cont de originile ei frantuzesti. Ingredientele sunt putine iar timpul de preparare este rezonabil. Am pregatit-o de cateva ori, dar n-am crezut ca poate fi atat de buna fara unt si cascaval, cum presupune reteta de baza. Deci este ideala pentru cei care tin post sau sunt vegetarieni si mai ales daca este si o vreme mohorata afara, te remonteaza si-ti da o stare de bine!!
RETETA
pt. 4 persoane/ timp de pregatire apro. 30 min
6 cepe albe de marime medie
100 ml vin alb (chiar daca este post, nu e nimeni mai catolic decat Papa!! “tot asta sa fie pacatul” cum se spune in Ardeal)
ardei iute uscat (chilli), sare, piper
un varf lingurita mix de legume uscate (Solaris)
cateva rame de faina
paine prajita
PREPARARE
Se taie ceapa nu foarte marunt si se caleste cateva minute la foc mic, impreuna cu ardeiul iute. Se adauga vinul si se lasa sa scada pana cand ceapa devine usor maronie.
Mirosul este demential!! Nu te mai lasa sa pleci de langa cratita!!
Se asezoneaza cu sare si piper, se adauga mixul de legume si se pune cate un pic de apa (intotdeauna am la indemana apa calda) cat sa acopere compozitia si se lasa la foc moderat.
Cand ceapa este fiarta, asa incat sa simti ca ti se topeste in gura, iar apa a scazut suficient se adauga faina dizolvata intr-o cana de apa de calduta, pentru o consistenta mai cremoasa si se mai lasa la fiert cateva minute.
Se serveste cu paine prajita!!