Pentru ca asa am fost obisnuita de acasa, din copilarie, cand bunica ne facea cele mai gustoase ciorbe sau duminica, supa de gaina cu taitei de casa, am deprins acelasi obicei de a avea o ciorba buna sau o supa in meniul zilnic.
In afara de ciorba de burta, ne plac aproape toate felurile de ciorbe sau supe si am incercat de-a lungul timpului retete traditionale, dar si retete cu influnte din bucataria internationala ( Supa de ceapa https://beehappyevents.ro/supa-de-ceapa-picanta/ )
Ce ai invatat si ai vazut acasa, in copilarie, nu se va schimba niciodata!! Bunica si mama au tinut post de cand le stiu. Daca atunci nu intelegeam care este cu adevarat semnificatia acestuia, acum cativa ani am inteles-o si am ales sa tin post. Notiune de “post” trebuie sa fie ceva cu care sa te identifici, sa o faci pentru tine si nu pentru a te mandri cu asta. Este un lucru benefic care presupune inainte de orice vointa si un pic de efort. Efortul de a alege un meniu sanatos, in conditiile in care oferta in magazinele alimentare este atat de bogata. Timpul nu este suficient pentru mancare gatita, dar daca fiecare considera ca sanatatea este cea mai importanta “gatitul” nu va mai fi o corvoada.
Cum am spus si in alte articole, totul depinde de alegerea noastra! Eu evit pe cat posibil produsele procesate (pateuri de post) si manac ocazional snacks-uri (chips-uri, sticks-uri).
Cum am spus, nu-mi place ciorba de burta, dar cautand retete noi de post pe internet, am intalnit pe mai multe site-uri notiunea de “ciorba de burta falsa” sau “ciorba de burta vegana”, Nu stiu cat de corescta este aceasta exprimare, atata timp cat nu se foloseste ingredientul principal, si anume “burta de vita”. Putem spune ca este o adaptare vegana, deoarece are aspect asemanator si gust apropiat (datorita usturoiului).
La urma urmei, fiacare este liber sa-si denumeasca produsele dupa cum doreste. Mie imi place sa-i spun “Supa-crema de cartofi cu usturoi si ciuperci”.
RETETA
4 persoane
40-50 min
2 l de apa se pun la fiert cu sare
5 cartofi albi de marime medie
1 ceapa alba mare
telina
2 morcovi de marime medie
1/2 kg ciuperci champignon crude (cele Pleurotus mi se par fade)
paine prajita cubulete
mujdei de usturoi
salata de gogosari in sos de mustar
Zarzavaturile taiate cuburi (telina, ceapa) si un morcov intreg ( se va scoate cand compozitia va fi pusa la blender pentru a pastra culoarea deschisa) se pun in apa clocotita si se lasa sa fiarba la foc moderat ( cu capac) in jur de 15 min. dupa care se adauga restul ingredientelor.
1 morcov se rade foarte fin (eu folosesc razatoarea cu maner cu gauri foarte mici) si se caleste in 1-2 linguri de ulei (dupa preferinte) pentru a obtine culoarea portocalie.
In supa se pun si cartofii taiati cubulete si morcovul calit. Se potriveste gustul cu sare.
Intre timp se calesc ciupercile cu patrunjel verde si se asezoneaza cu sare si piper. Se face mujdeiul de usturoi si se pune la cuptor painea taiata cubulete stropita cu ulei de masline si asezonata cu cimbru (optional).
Legumele fierte se scot cu paleta si se pun in blender. Se adauga treptat supa pentru a dilua compozitia.
Ciupercile si usturoiul le servesc separat, fiecare avand optiunea de a-si asezona supa-crema dupa preferinte. Pentru gustul acrisor, nu pun otet si servesc separat salata de gogosari in sos de mustar care contine si otet.
Pentru o consistenta mai cremoasa si o apropiere de culoarea alba a ciorbei de burta, se poate adauga smantana vegetala din soia.
Tips :
Recomand smantana la cutie Alpro, pe care o folosesc in mod frecvent si care se comporta foarte bine adaugata la felurile de mancare calde .
Pofta mare!!