SOCATA SI SIROP DIN FLORI DE SOC

mai, 2020

SOCATA

Nu-mi aduc aminte de ce anii trecuti nu am facut socata!! In luna mai, de obicei incepea sezonul evenimentelor si eram mereu inconjurata de flori (evident, luate de la depozitul de flori), iar in timpul liber plimbarile prin Herastrau erau o incantare privind copacii inverziti, in marea lor majoritate stejari, chiparosi, salcii si cateva tufe de liliac salbatic. Nu -mi aduc aminte de ce nu am sesizat parfumul florilor de soc, trecand prin cartier, asa cum mi s-a intamplat anul acesta!?

In ultima parte a  izolarii din perioada starii de urgenta, am “colindat” aleile inverzite si aproape acoperite de crengile copacilor care anul acesta au scapat de toaletarea excesiva. Am vazut toate gradinile de la intrarea blocurilor si am prins toate fazele infloririi irisilor, trandafirilor, teilor si tufelor de soc.

Cu parfumul florilor de soc in gand, am facut pentru prima oara socata.  Apoi a urmat si a doua oara. Si daca mai gasesc flori, va fi si a treia oara!!

RETETA SOCATA

Neavand foarte mult spatiu de depozitare, cel mai mare recipient pe care-l am este un borcan de 1.5 l pe care -l folosesc si pentru bors. Evident puteti folosi recipiente mult mai mari, cum am vazut pe net (6-8 l), iar cantitatile se modifica in functie de acesta.

Pentru minisocata, am folosit:

2 lamai

5 flori de soc ( marime medie)

120 gr zahar (aprox 4 linguri cu varf)

1.3  l apa

Se lasa florile de soc in apa si se verifica sa nu aiba gandacei. Se scurge cu atentie apa, se aseaza florile in borcanul in care am pus zaharul si zeama de la o lamaie. Se pune aprox. 1.3 l apa. Pentru ca a fost cald, in 3 zile socata a fost gata. Dupa ce am strecutat-o, am obtinut 1.3 l suc.

A doua oara, am pus si mai multe flori de soc si o lingura de zahar in plus pentru a fi mai  concentrata. Servita cu un pic de apa minerala sau Proseco este  minunata!!

Fascinata de gustul aparte, mai ales in combinatie cu lamaia, m-am gandit sa fac si un sirop din flori de soc.  Siropul fiind mai dulce, l-am folosit si  la Trifle, desert englezesc pe care l-am  facut pentru prima oara si voiam sa fie ceva deosebit. Reteta de Trifle o gasiti aici:   https://beehappyevents.ro/trifle-cu-capsuni-si-sirop-de-soc/

SIROP DIN FLORI DE SOC

750 ml apa

8-10 flori de soc ( in functie de marimea lor)

150 gr zahar (aprox. 5 linguri)

1/2 lamaie taiata felii

Apa se pune la fiert  impreuna cu zaharul si feliile de lamaie. Cand incepe sa dea in clocot, se pun si florile de soc si se lasa  sa fiarba pentru cateva minute. Se acopera cu un capac si se lasa la infuzat cateva ore.  Pentru ca florile si lamaia absorb mult lichid, se strecoara si apoi se storc foarte bine cu mainile. Siropul este mai dulce decat socata,  avand o aroma apropiata compotului de mere.

Pentru serile calduroase de vara ce vor urma, un sirop din flori de soc  cu gheata si apa minerala sau un cocktail cu capsuni si  prosecco vor fi o incantare pentru cei ce le servesc. Si daca, acompaniem bauturile cu o felie de  tort Pavlova sau un Trifle…