Salata de vinete cu pasta de susan (Baba Ganoush)

Inainte sa ajung acum patru ani si ceva in Emirate, nu-mi aduc aminte sa fi mancat mancare arabeasca de nici un fel, nu stiam foarte multe despre aceasta bucatarie, in schimb facusem la un moment dat,  o pasiune pentru mancarea  chinezeasca. O prietena foarte apropiata era innebunita dupa  mancarea chinezesca si pentru ca, acum mult timp nu aveam mall-uri mergeam in Dragonul Rosu la cumparaturi. Acolo erau (cred ca mai sunt) restaurante chinezesti, cu bucatari chinezi si magazine cu condimente si diverse ingrediente aduse din China. Am mancat de cateva ori acolo si mi-a placut atat de mult ca luam de fiecare data si la pachet. Am fost fascinata de mancarea chinezeasca, imi cumparasem wok, si mai gatesc si acum orez cu legume si sos de soia sau orez cu omleta si mazare boabe. Nu se compara cu mancarea facuta de ei, pentru ca au tehnicile lor, folosesc ingrediente  autentice care sunt diferite fata de ce gasim la supermarket.

Asa a fost si cu mancarea arabeasca !!

O revelatie !! M-am indragostit pentru totdeauna de aceasta cultura gastronomica!

Humus, falafel, baba ganoush, sasuska, tabbouleh, fatoush.  Pentru ca suntem la retete de post, despre shaorma (nu stiu cum o fi cea din Turcia, dar cea din Emirate este total diferita fata de cea din Romania) si cotletele de berbecut o sa scriu in alt articol.

Si o sa scriu si despre cafeaua arabeasca cu aroma de cardamon, despre condimente si muraturi si despre tot cea insemnat experienta mea culinara intr-o tara araba.

 

SALATA DE VINETE CU PASTA DE SUSAN ( BABA GANOUSH)

 

INGREDIENTE

4 vinete de marime medie coapte pe ochiurile de la aragaz

1-2 linguri de pasta de susan (tahini)

1-2 catei de usturoi

ardei copti, nuci, ulei de masline, ulei de floarea soarelui

sare, zeama de lamaie

Vinetele scurse bine se pun la blender impreuna cu pasta de susan si 1-2 linguri ulei de floarea soarelui (pentru o consistenta mai fluida si un gust mai putin amarui dat de uleiul de masline), sare si zeama de lamaie.

Se rad cateii de usturoi si se potrivesc gusturile (sare si zeama de lamaie) si se garniseste cu ardei copti taiati fasii si bucati de nuca.

Eu am folosit ardei taiati de la congelator i-am calit in putin ulei si apoi i-am asezonat cu sare si otet.

Si pentru ca aveam aluatul de paine pregatit, am facut rapid cateva lipii la capac.

Incercati si nu veti regreta nici o secunda!!