Pupuri

 Mereu ma gandesc ca toate felurile traditionale  rezista de-a lungul timpului tocmai pentru ca sunt simple, cu ingrediente putine si sunt gatite cu multa pasiune.

Majoritatea sunt feluri inventate din cauza nevoilor in vremuri potrivnice, dar datorita ingeniozitatii bunicilor noastre au iesit niste retete care vor rezista ani si ani.

PUPURI

Am avut mereu o inclinatie aparte spre etimologie si am facut chiar o pasiune din a descoperi originile si semnificatia anumitor cuvinte, influentele venite din alte limbi si culturi, dar si  evolutia lor de-a lungul timpului.

Fiind din inima Ardealului, nu este foarte greu de dedus provenienta anumitor retete culinare, regionalisme, obiceiuri. Mare parte dintre ele au origini unguresti, sasesti, dar si unele de origine slava (de ex. chiselita)

Cuvantul  Pup, ma ducea usor cu gandul spre influenta maghiara, dar niciodata nu mi-a trecut prin cap sa asociez forma preparatului cu a unei palarii de ciuperca!!

“Pup” vine pe filiera ungureasca si inseamna “Gheb”, specie de ciuperci comestibile cu piciorul albui sau brun, avand de jur -imprejur un inel cu palaria galben-bruna (conf.  Dex).

sursa foto : Biaplant.ro

PUPURI CU VARZA

Acum multa vreme, la tara, sambetele erau cele mai asteptate zile ale saptamanii. Oranduiala de atunci presupunea “sa faci in cuptor”  sambata, adica sa coci paine (sase-sapte paini care trebuiau sa ajunga pentru o saptamana!) si in functie de sezon sa faci Pupuri cu diverse umpluturi.

Pupul cu varza calita, copt in cuptorul de paine, pe vatra, era si a ramas o gustare foarte populara!!

Cine nu a mancat cel putin o data Pup cu varza (reg. curechi), obligatoriu trebuie sa incerce!

Va fi definitiv cucerit de simplitatea si gustul deosebite ale acestui preparat!!

Atunci cand ma apuca nostalgia, fac si eu pupuri. Nu sunt ca si cele facute in cuptorul de paine, dar ne bucuram de fiecare data de gustul lor si de o noua ocazie de a depana amintiri!!

RETETA

Aluat de paine

Inainte de a pune aluatul de paine dospit in tavile speciale pentru paine (de fapt niste forme inalte tuciurii, care prin vechimea lor dau un gust special painii), “se opreste” aluat pentru pupurile care se pregatesc in timpul in care painea mai este lasata la dospit.

Varza calita

Varza dulce se toaca marunt, se asezoneaza cu sare si piper. Se caleste, iar pentru un gust picant se pune ardei iute (chiscatoare).

Slanina

Dupa ce pupurile au fost scoase din cuptor, se ung cat sunt fierbinti cu o bucata de slanina afumata care se topeste usor pe suprafata lor  si le  da un luciu frumos, dar si o aroma nemaipomenita!!

 

Ca si in cazul placintelor ,  umpluturile sunt diverse. De la branza sarata de oaie pana la prune “ghistrite” (bistrite).

Cea mai inedita sau ciudata combinatie, preferata mea, de altfel, este cea cu branza framantata de oaie,  frunze de stir taiate marunt (o buruiana care are frunzele rosii/grena si un gust usor picant/amarui!) si usturoi pisat. O nebunie!!