Pupuri

 Cred ca este unul din felurile populare de gustare, cel putin in zona copilariei mele, in inima Ardealului, judetul Alba. Cine nu a mancat cel putin o data, obligatoriu trebuie sa incerce. Va fi definitiv cucerit de simplitatea si gustul deosebite ale acestui preparat!!

Aceste pupuri  se fac din aluatul de paine si se pregatesc cat painea mai asteapta la dospit. Umpluturile pot fi cu varza dulce calita condimentata cu sare, putin piper si “chiscatoare” (ardei iute). Mai putin folosite dar la fel de gustoase sunt si umpluturile cu urda si marar sau toamna se folosesc prune bistrite (“ghistrite”).

Dar cea mai interesanta  umplutura, si care este preferata mea, este cea cu branza framantata de oaie,  un ou batut, frunze de stir (o buruiana care are frunzele rosii si un gust usor picant/amarui!) si usturoi pisat.

Si sa nu uit,  dupa ce se scoate din cuptorul cu lemne se ung cat sunt fierbinti cu o bucata de slanina afumata care se topeste usor pe suprafata lui, si-i imprima mirosul si gustul de afumat. Uau!

Este un fel de mancare foarte satios si cu un gust senzational!

                             

Asa arata pupul cu branza framantata, usturoi si stir: