PAVLOVA CU CREMA ZABAIONE SI CAPSUNI

mai, 2020

Am descoperit acest desert fabulos acum ceva vreme!! Nefiind o priceputa in prepararea prajiturilor si torturilor, mai ales la cele cu creme si cu moduri complicate de pregatire si asamblare, m-am rezumat mereu la placinte cu mere sau cu dovleac, cate un cheese cake sau checuri clasice cu cacao.  Dar, la urma urmei creativitatea presupune provocari!!

Am cautat, am incercat si pot spune ca sunt multumita, chiar daca intotdeauna este loc de mai bine!!

Pavlova cu arome de fistic, mure si lime a fost primul tort. Apoi a urmat Pavlova cu capsuni, Pavlova cu mango si zmeura si recent Pavlova cu crema zabaione. Dupa incercari si  combinatii, am ajuns la concluzia ca acesta este “dulcele” perfect care iti lasa imaginatia sa zboare !!

PAVLOVA CU CREMA  ZABAIONE

BEZEA – INGREDIENTE SI MOD DE PREPARARE

6 albusuri

8 linguri de zahar (aprox. 250 gr)

1 parf de sare

2 linguri amidon de porumb

1 lingura otet

vanilie

Albusurile  se mixeaza  cateva minute impreuna cu sarea si otetul, dupa care se adauga treptat zaharul, vanilia si amidonul. Se mixeaza pana obtinem o compozitie compacta, cu un aspect lucios.

Am vazut multe variante de “aranjare” a spumei pentru bezea inainte de a fi pusa la cuptor (cu forma pentru torturi sau cu posul), dar eu prefer  modelarea ei direct in tava cu lingura, pentru a obtine un aspect mai rustic.

Important! Dupa aranjarea marginilor, in interior se face un mic “crater”, cum imi place sa-i spun!! Acolo se va pune frisca sau crema.

TEMPERATURA DE COACERE

Temperatura de coacere este foarte importanta!! De fapt, este unul dintre “secretele ” acestei retete. Pentru a obtine o bezea crocanta si alba, temperatura trebuie sa fie la 100 C, iar timpul de coacere este esential.  Practic, avand nevoie de o “uscare”  in timp, coacerea dureaza pana la 2 ore.

Un alt aspect foarte important  de care trebuie tinut cont, este faptul ca bezeaua trebuie lasata in cuptor sa se raceasca, altfel se va lasa, umezeala fiind cel mai mare “inamic” al ei!!

CREMA

1 cutie mascarpone

2 galbenusuri

4 linguri de zahar pudra

vanilie

cateva picaturi zeama de  lamaie

Probabil ca, stiti povestea acestui celebru desert disputat intre neozeelandezi si australieni, care invoca inventarea acestei retete in onorea  celebrei balerine ruse, Anna  Pavlova. Un desert usor si diafan care se dorea a imita tiu-tiul balerinei.

Reteta originala este cu frisca, dar  am incercat si cu o crema mascarpone cu zabaione (zabaglione in italiana).

***zabaglione – este un desert italian obtinut din ou frecat cu zahar la bain-marie. Pentru acest desert se foloseste alcool in compozitie (vin Marsala) si se serveste cu fructe (capsuni).

Pentru cei care iubesc deserturile foarte dulci (ca mine!), Pavlova este un desert usor si racoros,  dulce-acrisor care nu satisface in totalitate “pofta de dulce”!!

Ca urmare, avand galbenusurile ramase de la bezea, m-am gandit sa incerc o combinatie cu zabaione, dar fara alcool. In compensatie, adultii pot servi o felie de Pavlova alaturi de un proseco!! Este o combinatie perfecta!!

Astfel, pentru crema punem 2 galbenusuri cu 4 linguri de zahar pudra, vanilia si cateva picaturi de zeama de lamaie,  la bain-marie si se freaca pana obtinem o spuma consistenta alba/galbuie. Continuam operatiunea pana se topeste zaharul. Se lasa la racit 10-15 min, dupa care o amestecam cu 250 gr mascarpone.

***Intotdeauna se adauga spuma cate putin in marcarpone si nu invers. Riscam sa se taie.

*** daca nu doriti o crema foarte dulce, se poate face crema zabaione si dintr-un singur ou si jumatate din cantitatea de zahar

Crema obtinuta se lasa la rece aprox. 30 min sau in congelator (15 min), dupa care poate orna tortul. Este de preferat, sa pregatim crema in timpul coacerii bezelei. Cum am spus mai sus, bezeaua reactioneaza la umezeala si se lasa.

ORNAREA

250 gr capsuni

1 fruct mango

1 fruct maracuja (fructul pasiunii)

frunze de menta proaspata

Asa cum bucataria reprezinta un taram al libertatii de creatie, si in cazul acestui fabulos desert, fiecare poate da frau imaginatiei si poftelor!! Am vazut sute de variante de ornare si combinatii de fructe, unele  inedite!!

Pentru tortul Pavlova cu crema zabaione, fiind in plin sezon al capsunilor, am ales o combinatie parfumata, dulce -acrisoara, de capsuni, mango si fructul pasiunii. Bineinteles, am completat cu frunze de menta, pentru un aer proaspat si racoros!!