HUMUS
Humusul este un fel de mancare foarte popular in lumea araba si se serveste aproape la orice masa alaturi de masline si salata de muraturi. Am mancat prima oara acum cativa ani, in Emiratele Arabe, cu o oarecare reticenta, dar acum este felul de mancare pe care il pregatesc la fiecare inceput de post. Ne place foarte mult, este consistent si face mai usor trecerea la perioada de post care urmeaza. Se prepara din naut si este mai usor tolerat decat fasolea, de exemplu, care chiar daca ne place foarte mult, creeaza acel disconfort digestiv.
RETETA
pt 4 persoane
3 cutii de naut
1.-2 linguri de tahini
1-2 linguri ulei de masline
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
zeama de la o lamaie
sare, boia dulce
NAUT
Optez pentru aceasta varianta, de a folosi conserve, deoarece pregatirea nautului uscat dureaza foarte mult. Hidratare vreo 12 ore, fierbere la foc mic alte cateva ore…
TAHINI
Tahini este o pasta din seminte de susan, cu o consistenta usor fluida, trebuie amestecata inainte de folosire. O cutie ajunge pentru pregatirea mai multor portii de humus. Este foarte buna si pentru salata de vinete care se pregateste in mod asemanator, doar ca se asezoneaza cu bucati de nuca si fasii de ardei copti!! Aceasta salata este tot de provenienta orientala si se numeste Baba Ganoush !!
ULEI
Folosesc ulei de floarea-soarelui pentru o consistenta pufoasa, aerata. Humusul pregatit doar cu ulei de masline este mai amarui si nu are aceeasi consistenta.
PREPARARE
Se pun toate ingredientele la blender. Se verifica consistenta si gustul dupa preferinte.
Se aseaza compozitia intr-un bol, iar deasupra se pune ulei de masline si se presara boia.
Se serveste cu lipii si salate (salata verde cu ridichi si patrunjel, salata de sfecla sau muraturi).
Sfecla rosie este perfecta pentru perioada asta de post, asa ca am facut o salata cu hrean si chimen.
TIPSURI
Sfecla rosie – cumpar intotdeauna bucati mici, le fierb in coaja ( am incercat si varianta la cuptor, dar nu este satisfacatoare), le tai fasii sau cubulete si le asezonez cu dresingul pregatit inante si hreanul ras (cumparat de la supermarket)
Dresing -ceai de chimen, sare, otet si zahar dupa gust.