Dubai

Am fost si raman fana a filmelor americane a anilor ’80. Si nu neaparat datorita subiectelor cat a ceea ce vedeam : orasele cu zgaraie-nori, strazile, casele, magazinele, masinile. Cred ca fiecare dintre noi si-a dorit in sinea lui sa ajunga intr-o asemenea metropola!

N-am ajuns in America, dar o conjuctura fericita a facut sa am ocazia de a vizita un oras care aduce cu metropolele americane.

Acum patru ani, nu auzisem foarte multe despre Dubai si nici n-am avut timp sa caut foarte mult pe internet.

Plecam cu o cursa Wizz, intr-un decembrie destul de bland de la Bucuresti, si ajungem dupa aproape 5 ore in Emirate, pe aeroportul Al Maktoum aflat la aproximativ 40 km de Dubai.

Un aeroport mai nou, destinat zborurilor low-cost si care poarta numele seicului Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, monarhul emiratului Dubai si prim-ministru al Emiratelor.

Trei lucruri care m-au impresionat la primele ore petrecute in Emirate au fost : aerul cald de vara, autostrada luminata si familiile de localnici aflate la picnic, seara tarziu, pe nisip langa suv-urile mari , de-o parte si de alta a autostrazii.

Cum destinatia noastra era Fujairah, capitala emiratului cu acelasi nume, aflata la aprox. 100 de km de Dubai, am strabatut mai mult de jumatate din drum prin desert  iar apoi prin munti, dar nu am vazut nimic fiind noaptea tarziu.

In schimb am avut o revelatie, cand, la cateva zile dupa sosirea in Emirate, am pornit spre senzationalul oras Dubai.

Revelatia se refera la drumul pana in Dubai, care este spectaculos, fiind ceva ce nu mai vazusem. Muntii Al Hajar (Hajjar)  sunt impresionanti, nu sunt foarte inalti, vegetatia este aproape inexistenta, ici pe colo smocuri de iarba iar pe alocuri zaresti mici oaze  cu palmieri si copaci fara frunzis.

Dupa cativa zeci de kilometri printre muntii de piatra, imaginea devine colorata si la fel de impresionanta. O mare de portocaliu, de o parte si de alta a autostrazii. Sincer, vedeam desertul in alta culoare!

Dune de nisip, oaze cu aceiasi copaci fara frunze si camile si o ceata formata din particule de nisip si un wow permanent!

Intrarea in oras m-a bulversat, mai ales ca ma aflam la volanul masinii inchiriate!

O increngatura de poduri suspendate (nici o sansa fara GPS), cladiri inalte, statii de metrou cu arhitectura lor futurista, sase benzi pe sens, masini de toate felurile, de la suv-uri mari si albe, masini foarte scumpe la masini de marfa mai vechi sau mai noi. Viteza cu care se ruleaza este ametitoarea, trecerea de pe un sens pe celalalt se face de multe ori fara semnalizari prealabile!