CREMA BONET (crema de zahar ars -reteta italieneasca)

Am facut de-a lungului timpului atat de multe feluri de deserturi incat mi-e foarte greu sa spun care dintre ele mi-au satisfacut in totalitate pofta de dulce! De altfel, am sperat ca la un moment dat ca voi descoperi un desert fabulos pe care sa-l pun in topul preferintelor, inaintea tortului Pavlova si a celui cu morcovi.

Cu siguranta, nu mai exista nimeniin lumea asta care sa nu asocieze Italia cu pizza si celebrele paste, iar mai nou cu Cannoli si gelato!! V-ati gandit vreo secunda ca Italia are atat de multe feluri de desert incat anumite retete sunt disputate cu francezii?

Crema Bonet este una dintre retetele disputate intre italieni si francezi. Este un desert piemontez din zona orasului Torino, care se aseamana foarte mult cu creme brullee ( crema de zahar ars).

Inainte sa o prepar, au trecut cateva luni de cand mi-a atras atentia reteta facuta de o baronesa din Torino intr-unul din episoadele seriei  “Jamie cooks Italy”. O idee fabuloasa a lui Jamie, de a aduce in prim plan retete vechi  pregatite de catre celebrele “none” (bunicute) si retete mai putin cunoscute publicului, dar care fac din Italia locul magnific si unic unde traditia este mai presus de orice.

Crema Bonet este un fel de varianta italieneasca a  Cremei de zahar  ars (Creme brulee), urmand acelasi proces de prepare si aproape aceleasi ingrediente, dar care se deosebeste prin folosirea biscutilor amaretti si cacao.

RETETA

4 oua intregi

200 gr zahar ( 4 linguri)

500 ml lapte

putina sare, vanilie

100 gr cacao

150/200 gr  biscuiti amaretti

Rom – lichior (2-3 linguri)

250 gr  zahar pentru caramel

MOD DE PREPARARE

Intr-o forma de cozonac (lungime  25 cm/ latime 10 cm) se pune zaharul pentru caramelizare. Cand devine aramiu si usor fluid se ia forma de pe aragaz si se roteste astfel incat caramelul sa acopere cat mai bine peretii acesteia.

Se pregateste compozitia cremei propriu-zisa. Batem ouale cu putina sare, adaugam  cacao, rom, vanilia si omogenizam cu mixerul, dupa care adaugam zaharul si laptele.

Se toarna compozitia in forma de cozonac, iar deasupra se pun amaretti zdrobiti nu foarte tare. De obicei, se amesteca cu compozitia inainte, iar in timpul coacerii bicuitii imbibati se ridica deasupra si formeaza blatul desertului. Ei fiind mai crocanti absorb mai greu siropul rezultat in urma topirii caramelului, iar crema va avea o consistenta mai compacta, mai usor de taiat.

Se aseaza forma cu compozitia intr-un tava de prajituri mai inalta in care se pune apa .  Cuptorul nu trebuie sa fie foarte incins astfel crema se poate strange si capata aspectul branzei.

Temperatura  ideala ar fi 160-180 c, iar timpul de coacere intre 40-45 min.

Verificam daca este gata prin miscarea usoara a formei, iar daca compozitia este statica, iar blatul este compact, crema este gata.

Se rastoarna cu atentie compozitia pe un platou cu o usoara adancime pentru a nu curge siropul caramel in afara lui.

Este de preferat sa fie lasat la rece cel putin 1 h, chiar mai mult, pentru a se intrepratunde toate aromele.

Crema Bonet este un desert  dulce,  aromat si fin!! Este incredibil de bun si satisface in totalitate pofta de dulce!! Cred ca o sa-l trec in topul preferintelor in ceea ce priveste desertul perfect!!