Indiscutabil toti cei care am crescut la tara, am ramas definitiv “marcati” de gustul si mirosul felurilor de mancare pregatite de bunica!! O spun de fiecare data cand am ocazia, mai ales acum, dupa foarte multi ani, imi aduc aminte de felurile de mancare specifice fiecarui sezon. Vara, nu concura nimic cu placintele cu urda si marar, chiar daca ulterior, eu am mai adaugat in topul preferintelor si Zama de salata facuta cu zer!
Cu fascinatie am inceput in 2012 sa scriu despre aceste retete si gustarile din copilarie pentru ca mi se pare esential sa fie pastrate, iar cei tineri sa afle despre mancarea simpla si sanatoasa, despre obiceiurile culinare si traiul bunicilor nostri. Sunt sigura ca foarte multi tineri nu stiu ce este urda, cum se obtine si ca are o valoare nutritiva importanta.
Inainte sa-mi prezint reteta de Clatite cu urda si marar, va las sa cititi cateva ganduri scrise acum mult vreme despre celebrele placinte cu urda si marar, cu specificatia ca termenul de “placinta” in zona Ardealului nu are aceeasi conotatie cu cea din alte zone ale tarii.
22.07.2012
“Aseara tarziu am iesit afara pentru a scapa de naduful unei seri caniculare de vara. Cantecul greierilor m-a facut sa ignor mirosul de asfalt incins de la caldura de peste zi si sa ma gandesc la serile de vara petrecute in anii adolescentei, acasa, in inima Ardealului, invaluite intr-o suita de mirosuri.
CELE MAI FRUMOASE SERI DE VARA
Imi aduc aminte de parca ar fi fost ieri, cum seara, dupa caldura dogoritoare din timpl zilei, Regina Noptii, carciumaresele si petuniile isi revarsau parfumul in aerul cald cu iz de mere verzi.
Porumbul fierbea pe soba “de-afara”, iar acorduri de Modern Talking (o celebra formatie din Germania care a facut furori in anii ’80) se auzeau din casetofonul de pe pervazul geamului.
Pe trotuarul de sub terasa casei stateau tolanite mormane de tabac lipicios care emanau un miros inecacios la cea mai mica miscare a frunzelor.
Eram o gasca “serioasa” de copii care ne strangeam serile sa insiram tabacul, faceam glume si asteptam cu nerabdare placintele cu urda si marar facute de bunica.
PLACINTE CU URDA SI MARAR
Din laptele de oaie adus de la stana, dupa ce se “inchega” casul ( se strangea laptele cu cheag) si se prepara casul, zerul ramas se fierbea si se facea urda, un fel de “ricotta” italieneasca, ca sa inteleaga tinerii din ziua de astazi, ingredientul principal al celui mai popular preparat din timpul verii, si anume Placinta cu urda si marar!!
Nu stiu cat de veche este reteta si nici nu stiu daca s-a folosit dintotdeauna marar. Este surprinzator pentru zona noastra, unde mararul nu este folosit in mancare ci doar pentru muraturi, iar combinatia de dulce- usor sarat cu aroma proaspata de marar este inedita!!
METODA DE PREGATIRE : ABILITATE, RABDARE SI MULTA PASIUNE
Aluatul este unul simplu, asemanator celui de paine, din care se fac si pupurile : fara arome, fara zahar, fara oua, doar apa, faina, drojdie si sare.
Umplutura se pregateste in timp ce aluatul este la dospit: se piseaza urda cu furculita, se adauga marar proaspat cules, tocat marunt si zahar dupa gust.
Umpluturi sunt de toate felurile, unele sarate (branza de oaie framantata, sare si ou) sau altele mai dulci.
Una inedita, si care mie imi place foarte mult, este cea cu gris. Da, da! Gris!
In ceea ce priveste coacerea, nu se foloseste nici cuptorul de la aragaz, nici cel de lemne si nici nu se prajesc in baie de ulei ci se coc la foc potrivit intr-o tigaie unsa cu putin ulei de floarea-soarelui.
Proba de indemanare
Se ia aluat cu o mana, se pune umplutura peste aluat cu mare atentie, deoarece aluatul este destul de fluid, se face pachetel si se aseaza cu grija in tigaie, dupa care se preseaza cu degetele pe toata suprafata ei pentru a se distribui uniform umplutura.
Se lasa “fain frumos” (pleonasm des folosit in Ardeal!) sa se coaca la foc potrivit pana se rumenesc pe ambele parti.”
CLATITE CU URDA SI MARAR
Daca ati retinut metoda de lucru pentru placinte , ma intelegeti de ce mi-e mai usor sa fac clatite!! Nu se compara clatitele cu placintele, dar o pofta trebuie satisfacuta intr-o varianta cat mai accesibila!!
RETETA CLATITE:
500 grame faina alba
1 lingura de zahar
3 linguri de lapte batut sau iaurt
100 ml lapte
apa minerala/plata in functie de consistenta dorita
1 ou
1 praf de copt, vanilie, coaja rasa de lamaie
UMPLUTURA
urda (eu am folosit de la supermarket)
zahar, un pic de sare
marar tocat fin
Se servesc cat mai fierbinti posibil!!
Legat de urda, cea mai cremoasa (ricotta sau romaneasca din supermarket) imi place sa o folosesc in creme pentru checuri (chec cu lamaie), la paste (canellonni, ravioli), iar cea autentica, care nu a suferit modificari si este compacta, merge de minune servita cu ceapa ca aperitiv!!