aprilie, 2019
Mi-aduc aminte ca si cand ar fi fost ieri, cum asteptam, copil fiind, sa vina primavara si sa infloreasca prunii, sa vad cum totul prinde viata!!
Palcuri de salata si spanac de care trebuia sa avem grija sa nu vina pasarile sa le manance, ceapa verde si loboda rubiniu/movulie, care punea stapanire pe un sfert de gradina, sunt imaginile unor amintiri de neuitat!!
Ca orice copil, aveam o reticenta fata de mancarurile cu verdeata multa (patrunjel, cimbru), nici ciorba de salata ( zama de salata, in Ardeal) nu-mi placea, nu mai zic de chisalita (chiselita forma din Dex), care mi se parea o ciudatenie. Imi placea doar culoarea ei !!
Si, ca sa revin la chisalita, nu stiu daca, la noi in Ardeal, are si alte denumiri (sunt zone unde unele regionalisme sunt diferite chiar daca denumesc acelasi produs) sau se serveste cu alte feluri de mancare decat cu fasole cum ne facea bunica, dar am cotrobait un pic pe internet sa ma lamuresc cu provenienta ei si mi-am dat seama ca problema este destul de complexa, iar retetele sunt diferite in functie de zonele tarii si poarta amprenta influentelor venite din partea etnicilor rusi, ucraineni sau sarbi.
Am gasit si informatii (sursa https://savoriurbane.com/chisalita-cu-visine-prune-corcoduse-reteta-cu-malai/) conform carora unele retete provin din Tarile Baltice, iar acestea au ca ingrediente principale fructele (corcoduse, agrise, visine, rubarba, prune). Chiselita din fructe, cu consistenta unei supe-creme, se consuma atat rece cat si calda.
Kissel sau kisel (rusă: кисель,transliterat kisél, ucraineană: кисiль, poloneză: kisiel, lituaniană: kisielius, letonă: ķīselis, finlandeză: kiisseli, estoniană: kissell) este un suc de fructe, popular ca desert în Europa de Est și de Nord. Este similar cu băutura daneză rødgrød sau germană Rote Grütze. Se prepară mai ales din fructe uscate: mere, pere, prune, etc.
chíseliță sf [At: LB / V: ~săl~, ~sil~ / Pl: ~țe și (Mol) ~ți / E: ucr кисельща, bg кисельца, srb kiselica] (Pop) 1 Fiertură de plante (știr, lobodă etc.) acrită cu prune necoapte ori cireșe. 2 Zeamă din diferite fructe fierte cu sâmburi cu tot. 3 Compot de prune. 4 Borș făcut din tărâțe
Un lucru este clar! Atat borsul (zeama obtinuta din fermetarea taratelor sau ciorba cu bors) cat si chiselita (supa cu fructe sau loboda fiarta in bors) ca si feluri de mancare sunt venite la noi pe filiera slava. Insa cel mai important lucru este acela ca sunt foarte sanatoase!!
Dincolo de provenienta si retete , mie imi place chisalita asa cum o facea bunica. Putin picanta (folosea piper si usturoi) era servita rece langa cea mai buna fasole batuta peste care puneam “pargalas/pirgalas” (boia prajita in ulei). si intotdeauna, cu mamaliga.
RETETA CHISALITA
1 l bors (de la supermarket sau facut in casa)
2-3 legaturi de loboda
1-2 crengute de leustean (optional)
sare, piper, usturoi pisat (la final, cand borsul este rece)
BORS DE CASA
In Ardeal, nu-mi aduc aminte ca borsul sa fie folosit la altceva decat la chisalita. Se stie ca aici ciorbele sunt destul de dulci, “acrite” cu bulion sau sare de lamaie.
Cand am ajuns in Bucuresti, am mancat prima oara ciorba cu bors (zeama provenita din fermentarea taratelor) si tot atunci am simtit pentru prima oara aroma de leustean. A trecut foarte mult de atunci, am facut multe ciorbe cu bors cumparat pana cu putin timp in urma cand m-am hotarat sa fac bors in casa. Este mult mai bun si poti sa-i dai ce aroma doresti!!
Pentru 1 l de bors eu folosesc cantitatile de mai jos:
2 linguri de tarate (Solaris)
1 lingura de malai
1 felie de paine prajita
1 felie mica de lamaie (optional)
2-3 fire de leustean (uscat sau proaspat)
Intr-un borcan de 2 l, se pun taratele si malaiul peste care torn 1.5 l apa fiarta (la 90 grade). Se acopera si se lasa la racit. Se adauga painea, leusteanul si lamaia. Se amesteca din cand in cand.
Pentru a doua runda de bors, se pastreaza “hustele” (jumatate din cantitatea anterioara) care ajuta la o fermentare mai rapida (aprox 2 zile).
Borsul este foarte sanatos si se poate bea sau folosi la ciorbe tot timpul anului, insa eu astept intotdeauna primavara, mai ales ca este si perioada de post, sa fac chisalita si sa o servim cu fasole batuta si mamaliga!!
FASOLE BATUTA (FRECATA)
In Ardeal, regionalismul pentru fasole este “fasaica”. O denumire care suna destul de ciudat. Am cautat etimologia cuvantului, presupunand ca vine din rusa, dar n-am gasit ceva care sa-mi confirme.
Asadar, peste “fasaica frecata” se pune un sos, un dressing, nu stiu cum sa-l denumesc, si anume Pargalas (pirgalas).
In uleiul nu foarte incins se pune boia dulce si se lasa sa se rumeneasca. In Regat, am vazut o varianta mai bogata si anume se pune si ceapa sau usturoi si bulion. Bune, ambele variante!
Mamaliga nu trebuie sa lipseasca!! Si daca, mai este facuta din malai adus de la tara…
Iar daca nu toata lumea agreaza chisalita, avem un bol cu salata de ceapa rosie sau alba, care niciodata nu este suficienta!!