Ce dulciuri pregatim pentru Sarbatorile de iarna?

Mereu revin la vremurile de odinioara, la cele de demult, cand dulciurile erau pregatite la sfarsit de saptamana sau zile de sarbatoare. De obicei, erau facute cu o imaginatie si o pasiune care depaseau neajunsurile, iar ce ieseau din mainile mamelor si a bunicilor era fantastic de bun!!

Cine n-a mancat salam de biscuiti populari ( tin minte ca erau foarte tari si nu erau prea dulci) sau tort de biscuiti (facut la zile de nastere), macaroane cu nuca si zahar (in post), placintele (scovergi) din aluat de paine “unse” cu “salvois”(marmelada de prune “ghistrite”), minciunelele pudrate cu zahar, “turtata” galbena si pufoasa (pandispan simplu facut din oua de tara), “gomboti (galusti) cu prune ? Erau dulciurile populare, facute cu ingrediente simple dar, care aveau un gust incredibil de bun!!

In apropirerea sarbatorilor de Craciun sau de Paste, lucrurile luau o alta turnura. Pe langa ce aveai acasa (faina, zahar, nuci, untura, oua de tara), gaseai de bine de rau, un unt bun, o portocala, o lamaie si atunci se pregateau cozonaci si prajituri  “nebunia de pe lume”!!

In Ardeal sunt recunoscute gospodinele pentru retetele lor de prajituri cu foi multe, cu nuca multa  si “fel si fel” de combinatii de creme, mare parte din ele de influenta saseasca sau ungureasca.

Haios , Isler, Greta Garbo, Krantz, Sarah Bernard, Arlechin sunt cele mai vechi retete de care imi aduc aminte.

La Craciun, mai ales, pentru ca veneau colindatorii si ziua si noaptea, trebuia sa ai foarte multe dulciuri.

Braduti cu parfum de rom (facuti din compozitia asemanatoare salamului de biscuiti), piersici rumene si lipicioase (erau pudrate cu zahar tos), biscuiti spritati, cosulete cu gem si bezea, nuci (facute la presa si umplute cu crema de ciocolata), “tavalite” (cuburi de prajitura cu miere tavalite prin nuca).

Eu nu ma incumet sa fac asemenea retete pentru ca nu am rabdarea si talentul necesare, prefer sa le mananc de cate ori mergem acasa!!

Mi-e mai la indemana sa fac checuri, prajiuri cu fructe iar, mai nou, experimentez zona torturilor (mai mult rustice, fara finisaje spectaculoase).  Imi permit, asadar, sa va sugerez trei retete simple de facut in perioada sarbatorilor.

CHEC CU CACAO, nuci si aroma de portocale

Reteta aici:

TORT PAVLOVA CU LIMETA

Reteta aici:

TORT RUSTIC (NAKED CAKE)

Reteta aici: