Intotdeauna mi-a placut sa calatoresc!

Intotdeauna cand ajungeam intr-un oras nou, intr-un loc nou, ma intrebam: “oare azi unde mai mergem, ce mai vedem?”. Iubeam sa vad locuri noi, oameni noi, obiceiuri noi, chiar si mirosurile imi trezeau curiozitatea si mi-au ramas intiparite in minte pentru totdeauna. In Bucuresti am venit de fiecare data vara si-mi placeau la nebunie aerul cald si bland care invaluia orasul, mirosul specific din Gara de Nord si cel de la metrou iar de fiecare data cand treceam printr-o zona cu cladiri vechi din dreptul fiecarei usi sau geam de la mezanin, un aer de vechi, misterios strapungea atmosfera parca soptind : “aici sunt povesti!”.

Noi suntem povesti si, parca adulti fiind, iubim la concurenta cu cei mici povestile.

Zi de zi ne construim povesti iar ele sunt cu atat mai frumoase si raman in mintea noastra cu cat din ele fac parte oameni frumosi, locuri care ne inspira, peisaje incantatoare, munti si mare, istorie, miresme, culori, intamplari. Toate aceste povesti  cladesc un album “altfel”. Album pentru suflet. El este averea noastra, nu se deterioreaza niciodata, nu are pret si este cea mai buna investitie!

Imi amintesc si acum de parca ar fi fost ieri, prima mea vacanta la mare. Aveam cinci ani, era prin ’77, la Mangalia. Am stat la niste tatari, care din ce auzeam de la parinti erau niste oameni foarte de treaba, simpatici si foarte ospitalieri. Ce nu pot sa uit este gustul rosiilor gigant din gradina lor! Si nu mai pot sa uit aerul  bland care ne intampina cand ajungeam pe faleza, nisipul alb, o mare de  corturi improvizate din cearsafuri albe legate de niste bete, mirosul lotiunilor mentolate, polonezele care vindeau creme frumos mirositoare, Nu pot sa uit tarabele cu piersici parfumate si strugurii gustosi , recipientele cu gheata din care se zareau sticlele cu suc de zmeura. Este doar o prima fila din albumul meu de suflet!!

Pasiunea pentru calatorii m-a determinat sa scriu si o fac pentru ca-mi place sa scriu  si nu o fac in nici un  alt scop decat acela de  crea un album virtual, care sa cuprinda impresii si opinii strict emise prin prisma mintii si sufletului meu, intamplari si evenimente care doresc sa aiba doar un impact pozitiv. Si eu la randul meu, am citit si citesc bloguri, imi place sa caut informatii, opinii si tin cont de ele.

Ani la rand, am optat pentru vacante la mare. Pentru familiile cu copii mici este ideal sa mergi sa stai la hotel, sa ai un program standard, este mai putin solicitant. Un an, doi, am ales litoralul romanesc dupa care am zis : “Anul acesta vreau in Grecia!”. Si a fost si anul urmator, si anul urmator, dupa care am incercat Bulgaria si  a fost la fel : si anul urmator, si anul urmator….

In timp, si mai ales dupa ce fetele au crescut am hotarat sa schimb maniera de organizare a concediului. Intr-o asemenea evadare, cred ca trebuie sa vezi locuri frumoase, sa observi lumea din jurul tau, sa te relaxezi si sa nu te simti incomod (ca e muzica prea tare, ca se vorbeste prea tare, ca  este foarte aglomerat) iar daca vacantele sunt in afara tarii, sa gusti sau sa savurezi din specialitatile locului, sa-ti permiti macar o zi la shopping (chiar daca si la noi sunt in mare parte aceleasi branduri, am observat de fiecare data ca au colectii diferite, fiind francize probabil depinde de managementul fiecarui magazin alegerea colectiilor si daca mai este si o perioada cu reduceri…), sa cauti in marketurile lor produse specifice pentru ca au preturi rezonabile si o calitate superioara corespondentelor de la noi,  sa privesti cerul , sa privesti peisajele, sa te abati de la drum si sa faci mici popasuri,

Toate acestea nu trebuie sa fie decat o infuzie de frumos si liniste pentru minte si suflet, este ca si cum ai merge la magazin si-ti cumperi o haina draguta care iti vine perfect si te rasucesti ca o fetita rasfatata si simti ca vrei sa zbori!

Ramona Dumitru

“Scrie ce vezi si ce simti atunci cand vezi”